baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1053
 

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI’NA TRAFİK KAZASI NEDENİYLE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

 

Aktaş EÖ, Koçak A, Zeyfeoglu Y.

 

Trafik 2000 Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi & Samsun Emniyet Müdürlüğü, Samsun-2000. Sempozyum Özet Kitabı.

 

 

ÖZET

 

Giriş: Trafik kazalarına bağlı olarak yaralanan olguların tıbbi değerlendirilmelerinin yanı sıra adli açıdan ceza ve tazminat davaları sırasında yapılacak değerlendirmelerde ihtiyaç duyulan bilirkişi raporlarının da çok önemi vardır. Adli makamlarca bilirkişi atanan kişilerce düzenlenen raporların içinde tıbbi değerlendirme sonuçlarını içeren raporlar çok önemli bir yer işgal etmektedir. Çalışmamızda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı. tarafından düzenlenen raporlara ait özellikler incelenerek yargılama sırasındaki süreçteki önemlerinin vurgulanması amaçlanmıştır.

 

Materyal-Metod: 01.Ocak.1997-31.Aralık.2001 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na adli raporlarının düzenlenmesi için gönderilen toplam 2862 olgudan, trafik kazası sonucu yaralandıkları saptanan 542 olguya ait istek belgeleri, muayene ve konsültasyon raporları ile verilen sonuçlar incelenerek; yaş grubu, cinsiyet, meslek, yaralanma türü, ortalama rapor isteme süreleri ve adli makamlarca istenen rapor türleri  değerlendirildi. 

 

Sonuçlar: Araştırma kapsamındaki 5 yıllık sürede başvuran trafik kazası sonucu yaralanan 542 olgudan 388 adedi erkek (%71.6), 154 adedi kadındı (%28.4). Trafik kazası sonucu en sık yaralananların  31-40  yaş grubu olduğu (%21.3), ortalama yaş 17.2 olarak tespit edildi.±31,9 

 

Yaralanma sonucu yaralıların ilk muayeneleri 277 olguda Devlet Hastanesi, 134 olguda Üniversite Hastanesi Acil Servisinde, 70 olguda da SSK Acil Servislerinde yapıldığı kayıtlardan anlaşıldı.

 

Yaralanma nedeni kayıtlarda belirtilen olgular toplam olguların %33.4’ünü oluşturmaktaydı. Yaralanma tipi olarak en sık araç içi trafik kazaları görülürken  (%15,5) bunu sırasıyla araç dışı (%14,0), ve motosiklet kazaları (%3,0) takip etmekteydi.

 

Trafik kazası sonucunda yaralanarak adli açıdan değerlendirilmeleri istenen olgularda saptanan lezyonlar arasında yumuşak doku yaralanmaları ilk sırada yer almaktaydı (%15,9). Daha sonra sıklık sırasına göre baş-boyun bölgesi (%14,2) ve omurga bölgesi (%2,4) yaralanmaları görülmektedir.

 

Adli makamlarca istenen raporlar arasında; ceza davalarına esas olacak kesin raporlar %68,1 oranı ile ilk sırayı alırken, tazminat istemleri sırasında dikkat edilecek malüliyet (sakatlık) oranlarının hesaplanması istenen raporlar %31,9 ile ikinci sırda yer almaktaydı.  

 

Öneriler: Trafik kazası sonucu oluşan yaralanmalarda yaralıların tıbbi değerlendirilmeleri, muayene bulguları ve sekellerin değerlendirilmesi  çok önem taşımaktadır. Yaralanmaya sebep olan kişilerin cezalandırılmasında esas alınacak kesin raporların ve tazminat talepleri sırasında dikkate alınacak sakatlık oranını gösterir raporların düzenlenmesi sırasında ilk muayenede saptanan bulguların değerlendirilmesi çok önem taşır.

 

Bu çalışmada yargılama sırasında çok önem taşıyan adli tıbbi bilirkişilik ile ilgili raporlama sürecindeki özelliklerin sunulması ile istemlerin daha çabuk ve raporların daha etkin şekilde çıkarılabilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Trafik kazası, Adli Rapor.

SİTE EDEN:

1. Atasoy S, Baskan TM. “The Turkish experience in the development of laws and policies regarding alcohol and drug impairment” in Medical-legal Aspects of Abused Substances: Old and New, Licit and Illicit (eds: Burns M, Page TE.). Lawyers & Judges Publishing Company, Tucson, Arizona. 2005. pp: 191-212.

2. Kara İH, Sıtmapınar K, Erdem Ö, Kaplan M, Aldemir M. “Diyarbakır ilinde meydana gelen trafik kazalarının incelenmesi”, Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Dergisi 2007; 3:14-19.

3. Pıçakçıefe M. “Bir adli olguya göre adli tıp ve tıp etiği ilişkisinin değerlendirilmesi: yaralamalı trafik kazası”. STED. 2007; 16(6): 86-9.

4. Karasu M, Baransel Isır A, Aydın N, Dülger E. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilm Dalınca 1998-2005 yılları arasında düzenlenen adli raporların değerlendirilmesi. Gaziantep Tıp dergisi. 2009; 15(1): 10-5.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI