baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1051
 

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ ARASINDA ÇOCUK KOLTUĞU VE  EMNİYET KEMERİ KULLANIM YAYGINLIĞI

 

 

Koçak A, Aktaş EÖ, Zeyfeoğlu Y.

 

Trafik 2000 Sempozyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi & Samsun Emniyet Müdürlüğü, Samsun-2000. Sempozyum Özet Kitabı.

 

 

ÖZET

 

Giriş: Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi çok sayıda insan kaybına, yaralanmasına ve çok büyük maddi hasara neden olan trafik kazalarıdır.

 

Emniyet kemeri (EK) takma zorunluluğu bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de vardır.  Ancak ne ilginçtir ki bu zorunluluk sadece  önde yolculuk yapanlar için geçerlidir. Bir kaza anında sanki gizli bir elin arkada oturan yolcuları ve çocukları koruduğu düşünülmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda bir trafik kazasında ölümcül travmalar özellikle araç içinde bağlı olmayanlarda meydana gelmektedir.  Çocukları araç içinde sabit tutacak çocuk koltukları (ÇK) kullanımı ülkemizde çok düşüktür ve araç koltuğu üreten tek firma dahi bulunmamaktadır. EK’leri sadece erişkinlere göre dizayn edilmiştir.  Bunun anlamı; önde oturanlar EK’i ile bağlanarak kendilerini kazaya karşı güvence altına almakta ancak, aynı araca bindirdiğimiz çocuğumuzu ya da çocuklarımızı yani hayatta en değer verdiğimiz kişileri belkide göz göre göre ölüme kendi ellerimizle götürmekteyiz. Bu durumda çocukların ve arkada oturanların emniyetine hiç değer verilmemesinin mantıklı bir açıklaması olamaz.

 

Materyal-Metod: Bu çalışmada Türkiye’de otomobil ÇK kullanım yaygınlığını tespit etmeye yönelik şimdiye kadar hiç yapılmamış bir ön çalışma planlanmış ve bu amaçla özellikle toplumun eğitim ve kültür düzeyi en yüksek kesimi kabul edilen ve sağlıkla uğraşan  tıp fakültesi öğretim üyeleri seçilmiştir. Ege Ünv. Tıp Fakültesinde görev yapan toplam 530 öğretim üyesinden sistematik orantılı örnekleme yöntemi ile; Türkiye’de ÇK kullanım prevelansının %10 olduğu hipotezi kurularak, 96 öğretim üyesine 13 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Ankete verilen cevaplar SPSS programına yüklenerek istatistiksel testler uygulanmıştır.

 

Sonuçlar: Ankete katılan  öğretim üyelerinin 65’i erkek (%67,7), 31’i kadındır (%32,3).  Anket  7,61 olup, katılımcıların 91’i evli, 3’ü bekar ve±grubunun yaş ortalaması 42,3  2’si boşanmış olduklarını belirtmiştir.  Katılımcıların %85,4’ü il merkezinde, %14,6’sı ise ilçe merkezinde oturmaktadır.  Ankette yöneltilen EK’ni ne sıklıkta kulanıyorsunuz sorusuna katılımcıların %78,1’i her zaman yanıtını verirken %20,8’i sadece uzun yolculuklarda, %1’i ise arasıra EK’i kullandığını  0,81 yıl olup, aktif ± belirtmiştir.  Ankete katılan grubun ehliyet süresi 3,4 ± 1,05 yıl olarak bulunmuştur.  Katılımcıların ± araç kullanma süreleri 3,13  %46.9’u araba alırken güvenliği ön planda düşündüğünü belirtirken, %30,2’si güvenlik ile birlikte konfor ve lükse de önem verdiklerini belirtmişlerdir. Anket grubundakilerden araba sahibi olanların %40,6’sının araçlarında hava yastığı bulunmazken, %59,4’ünde bir veya daha fazla hava yastığı (HY) bulunmaktadır.  Ankete katılan öğretim üyelerinin 58 tanesinin tek, 35 tanesinin iki ve 1 tanesinin üç çocuğu bulunmaktadır. Çocuklu öğretim üyelerinin seyahatleri sırasında çocuklarını araç içinde nerede oturttukları  sorulduğunda; sadece %30,2’sinin ÇK kullandığı, %33.3’ünün çocukları arka koltukta sağ veya solda oturtarak seyahat ettikleri görülmüştür.  ÇK kullanmama nedenleri arasında ilk sırayı Türkiye’de yaygın olmaması alırken, katılımcılardan %37,5’i soruya yanıt vermemiştir.

 

Öneriler: Çocukların 12 yaşına kadar kesinlikle çocuk koltuğunda veya yükselticide arkada bağlanarak taşınmalarını ve arkada oturanların yani araç içinde kaç kişi yolculuk ediyorsa mutlak surette bağlanmalarını  zorunlu hale getiren  yasal düzenlemelerin çok acil çıkartılması gerekmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Otomobil çocuk koltuğu, Yükseltici, Emniyet kemeri, Adli otomotiv, Trafik kazası.

SİTE EDEN:

1. Aycan N. “Uygarlık göstergesi olarak trafik”, II. Trafik Şurası, Ankara, Serbest Bildiriler II, : 21-22 Ekim 2004.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI