baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1137
 

ADLİ RAPOR STANDARDİZASYONU VE ADLİ RAPORLARDA GÖRÜLEN EKSİKLİKLER.

 

Yavuz MF, Yavuz MS.

 

Türkiye Klinikleri, Cerrahi Tıp Bilimleri Dergisi.  2006; 2(50): 28-33.

 

 

ÖZET:

 

Hekimlerin, koruyucu ve tedavi edici hekimlik görevlerinin yanı sıra adli hekimlik görevleri de bulunmaktadır. Adli hekimlik uygulamalarında, adli olguların muayenelerinin yapılarak adli rapor düzenlenmesi önemli bir yer tutmaktadır.

 

Ülkemizde adli tıbbın yapılanmasındaki ve adli tıp uzmanı sayısındaki yetersizlikler nedeni ile adli olguların büyük çoğunluğu, adli tıp uzmanları dışındaki hekimler tarafından değerlendirilmekte ve adli rapor düzenlenmektedir. Yine mezuniyet öncesi ve sonrası adli tıp eğitiminin yetersizliği ve adli tıp konularının yeterince bilinmemesi nedeniyle, hekimler adli rapor yazmaktan kaçınmakta veya rapor düzenleme aşamasında endişe duymaktadırlar. Bütün bu olumsuzlukların doğal bir sonucu olarak da adli olguların muayenesi sonrası düzenlenen adli raporlarda sıklıkla yanlışlıklar ve eksiklikler ortaya çıkmaktadır.

 

Eylemi gerçekleştiren kişinin yargılanacağı yasa maddesini ve bunun sonucunda alacağı cezanın belirlenmesinde önemli rolü olan adli raporların düzenlenmesi aşamasında yapılan hatalar, yargılama sürecini uzatmakta ve olumsuzluklara neden olmaktadır.

 

Bu makalede, hekimlerin adli rapor düzenleme aşamasında dikkat etmesi gereken hususların ortaya konması ve adli raporlarda standardizasyonunun sağlanmasının adli tıp uygulamaları ve yargılama aşamasındaki öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

 

Anahtar kelimeler: Adli tıp, yasal sorumluluk.

SİTE EDEN:
 

1. Balcı Y, Eryürük M. “Adli raporların hazırlanmasında temel kurallar, kavramlar, hukuki ve tıbbi açıdan hekim sorumluluğu”, Klinik Gelişim, 2009; 22: 48-55.

 

2. Mutlu Kukul Güven F, Bütün C, Yücel Beyaztaş F, Eren ŞH, Korkmaz İ. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran adli olguların değerlendirilmesi. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2009; 10(3) : 23-8.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI