baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1166
 

YÜZDE DAİMİ DEĞİŞİKLİĞİN ADLİ YÖNÜ (OLGU SUNUMU)

Dizdar MG, Asirdizer M, Ulucay T, Yavuz MS, Tatlisumak E.

4th Mediterranean Academy of Forensic Sciences Meeting, 14-18 October 2009, Antalya-Turkey. Poster Presentation. Abstract CD of Poster Presentations. 2009: 83.

ÖZET

Giriş: Yüz yaralanmaları, özellikle de yumuşak doku yaralanmaları ve yüz kemiklerindeki kırıklar sıklıkla motorlu taşıt kazalarını, ev ve iş kazalarını, saldırıları ve bisklete binme ve kayak yapma gibi bazı çevresel aktiviteleri izlemektedir. Yüz yaralanmalarının diğer nedenleri, fiziksel ve kimyasal yanıklar, düşmeler, kazai veya kasıtlı künt travmalar, patlamalar, ateşli silah yaralanmaları, kesici-delici alet yaralanmaları, ve bazı hayvan ısırıklarıdır. Bu yaralanmalar, sonuçları itibariyle, adli tıbbi değerlendirmede oldukça önemlidir. Bu olgu sunumunda, yüz yaralanmasını izleyen kalıcı sekellerin hukuki boyutunun irdelenmesi amaçlanmıştır.

Olgu sunumu: 29 yaşındaki erkek olgu bir kömür madeninde dinamit patlaması sonucu yaralanmıştı. Olaydan 8 ay sonra yapılan adli tıbbi muayenesinde, yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde, mor-yeşil renkli, cilt seviyesinden çökük,  çok sayıda düzensiz yara vücudunda çeşitli kemik kırığı sekelleri saptandı. Sağ gözü evissereydi ve sol göz kapaklarında pitozis bulunmaktaydı. Yüz görünümü, adli tıp kararında “yüzde daimi değişiklik” olarak değerlendirildi.

Tartışma: Adli tıbbi uygulamadaki “Yüzde kalıcı iz ve yüzün daimi değişikliği”, Türk Ceza Kanunu’nda, saldırı veya kazalara bağlı yaraların değerlendirilmesi ile ilişkili maddelerde, cezayı ağırlaştırıcı unsurlardan biridir. Türk Ceza Kanunu’nun bu unsuru, esas olarak subjektif kriterlere dayanması nedeniyle adli tıp camiasında tartışılmaktadır. Günümüzde, pek çok yüz travması plastik ve rekonstruktif cerrahi yöntemleri ile tedavi edilmekte ve göz kayıpları göz protezleri kullanımı ile estetik olarak iyileştirilmektedir. Göz protezleri, yüz görünümünün düzelmesini sağlasa bile, genellikle fonksiyonsuzdurlar ve hastadaki psikolojik hasarın giderilmesine yetmemektedirler.

Sonuç olarak, biz, plastik ve rekonstruktif cerrahi yöntemlerinin gelişimine parallel olarak, yüzde kalıcı iz ve yüzün daimi değişikliğin, halen göz kaybı gibi fonksiyonel kayıpların Türk Ceza Kanunu’nda ağırlaştırıcı unsuru bulunması nedeniyle, ceza yasaları arasından kaldırılması,  yüzde kalıcı iz ve yüzün daimi değişikliğin yalnızca tazminat hukukunda devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.   

Keywords: Yüzün daimi değişikliği, yüz yaralanmaları, ceza yasaları, adli boyut.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI