baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1167
 

KİMLİKLENDİRME İÇİN KULAK KEPÇESİ MORFOLOJİSİNİN SINIRLARININ TANIMLANMASI

Asirdizer M, Tatlisumak E, Ozyurt B, Yavuz MS.

4th Mediterranean Academy of Forensic Sciences Meeting, 14-18 October 2009, Antalya-Turkey. Poster Presentation. Abstract CD of Poster Presentations. 2009: 111.

ÖZET

Giriş: Kimliklendirme için, kulak kepçesi morfolojisinin kullanımı 19. yüzyıldan beri bilim adamlarının dikkatini çekmiştir. Bununla birlikte, kulak morfolojisini ve kulak izlerini kullanarak kimliklendirme hakkındaki makalelerin sayısı 20 yüzyılın son çeyreğinde ve özellikle de son on yıl içersinde artmıştır. Sunulan çalışmada, çıplak göz ile pozitif ve negative kimliklendirme için morfolojik görünümün kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi ve deneyimli gönüllülerce çıplak göz ile yapılacak kulak kimliklendirmesindeki doğruluk oranlarının tanımlanması amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem: Bu çalışma Celal Bayar Üniversitesi Bilimsel Etik Kurul Başkanlığı’nın izniyle gerçekleştirilmiş ve 30 erkek ve 30 kadın gönüllüden ( 18-26 yaş arası) 120 kulak resminin (60 sağ ve 60 sol) elde edilmesi, 20 kimliklendirme üzerine deneyimli gözlemcinin gözlemleri ve SPSS-11 İstatistik Programı ile istatistiksel analizi içeren üç safhada gerçekleştirilmiştir.

Bulgular:  Gözlemcilerin yaş ortalaması 41.9 yıl (SD: 6,4; range:30-51 yıl) ve deneyim yılı ortalaması  9.8 yıl (SD: 7,1; range: 2-21 yıl) idi. 400 karşılaştırma arasında, toplam hata sayı ve oranı 54 ve 13.5% (SD: 12.89) olarak bulundu. Erkek ve kadınlara ait kulak resimlerinin karşılaştırılmasında bulunan hata oranları, sırasıyla 12% (n=24) ve 15% (n=30) idi (p=0.01). Sol kulak resimlerindeki hata oranı (19%; n=38) sağ kulak resimlerindeki hata oranından (8%; n=16) iki kattan daha fazlaydı (p<0.01).

Discussion:  Sunulan çalışmada, gözlemcilerin en yüksek hata oranı %40 idi ve deneyimli gözlemciler tarafından çıplak gözle uygulanan kulak kimliklendirmesinde doğruluk oranı %86.5 (SD: 12.47) olarak bulundu. Bu sonuçlar cesaret verici olmasa da, çıplak göz ile kulak morfolojik görünümünün pozitif ve negatif kimliklendirme için kullanılabilirliği hakkında düş kırıcı da değildi. En azından bu metot şüpheli kişilerden bir suçtan sanığın/sanıkların ayrımındaki ilk eliminasyonda kullanılabilir.

Sonuç olarak, adli kimliklendirmede kulak morfolojisinin rutin kullanımı için, bu tekniğe morfolojik ölçümler ve süperimpozisyon tekniğinin de eşlik etmesi ile birlikte, hata oranları azalacak belki de ortadan kalkacak ve kulak kimliklendirmesinde doğruluk oranı daha yüksek seviyelere ulaşacaktır.

Anahtar kelimeler: kimliklendirme, kulak, kulak kepçesi, morfoloji, adli bilimler.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI