baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1076
 

ADLİ TIP KURUMU İHTİSAS KURULLARI İLE YÜKSEK SAĞLIK ŞURASI RAPORLARI ARASINDA ÇELİŞKİ BULUNAN VE ADLİ TIP GENEL KURULU’NDA GÖRÜŞÜLEN MALPRAKTİS OLGULARININ İRDELENMESİ

 

 

Güzel S, Yavuz MS, Aşırdizer M.

 

Adli Tıp Bülteni, 2002; 7(1): 14-20.

 

 

ÖZET

 

Hekimin ve diğer sağlık personelinin ya da tedavi kurumlarının  kusurlu davranışı sonucu ortaya çıktığı iddia edilen hastalık, sakatlık veya ölüm olayları, son yıllarda artarak yargının gündemine girmekte olup, bu olaylarda yasaların ilgili hükümleri gereğince, Yüksek Sağlık Şurası (YSŞ) ve Adli Tıp Kurumu (ATK) bilirkişi olarak tayin edilmektedir.         

 

Yargı makamları, hukuk davalarında YSŞ’a başvurulmaksızın, ceza davalarında ise YSŞ’ ndan rapor alındıktan sonra,   hekimin veya diğer sağlık personelinin kusurlu olup olmadığı varsa kusur oranlarının tespiti hususunda ATK İhtisas Kurullarının görüşlerine başvurmakta, bu belirtilen kurumların  kararları arasında zaman zaman çelişkiler meydana geldiğinde, çelişkilerin giderilebilmesi için Adli Tıp Genel Kurulu ’ndan görüş istemektedir.

 

Bu çalışmada, 1996 Mart-2001 Mart arasındaki 5 yıllık sürede, Adli Tıp Genel Kurulu’ndan hekim, hastane ya da yardımcı sağlık personeli kusuru sorulan 19 unda YSŞ raporu bulunan, 10 unda ise YSŞ raporu bulunmayan, toplam 29 olguya ait, Genel Kurul, İhtisas Kurulları ve YSŞ raporları incelenmiş, elde edilen veriler sınıflandırılarak sunulmuş, YSŞ ile Adli Tıp Genel Kurulu’ nun yapılanması yönünden değerlendirilmiş, YSŞ nın verdiği kararlar ile ATK İhtisas Kurulları ve Adli Tıp Genel Kurulu’nun verdiği kararlar arasında,  %73.7 oranında büyük bir uyumsuzluk dikkati çekmiş, bu uyumsuzluktaki temel nedenin gerek YSŞ nın gerekse ATK İhtisas Kurulları ve Adli Tıp Genel Kurulu’ nun yapılanması olduğu düşünülerek bu konudaki görüşlerimiz bildirilmiştir.

 

Anahtar kelimeler: malpraktis, adli tıp, mahkemeler.

SİTE EDEN:

1. Küçüker H, Fidan H. “Sağlık personelinin mesleki uygulama kusurları ve yargısal dokunulmazlığının incelenmesi ( Batı Karadeniz Bölgesi çalışması )”, VI. Adli Bilimler Kongresi. 28-30 Mayıs 2004-İstanbul. Kongre Özet Kitabı.

2. Küçüker H, Fidan H. “Sağlık personelinin mesleki uygulama kusurları ve yargısal dokunulmazlığının incelenmesi ( Batı Karadeniz Bölgesi çalışması )”, Adli Tıp Dergisi. 2005; 19 (2): 33-7.

3. Yorulmaz C. “Meme görüntülemesinde risk yönetimi ve medikolegal problemler”, 4. İstanbul Meme Kanseri Konferansı - Meme Görüntüleme Kursu, 15-17 Nisan 2010, İstanbul. Konferans Notları, 2010; s: 23.

4. Karaarslan B, Şirin Karaarslan E, Çelik S, Ertaş E, Çelik N. 2001-2007 yılları arasında Yüksek Sağlık Şurasında görüşülen diş hekimliğinde malpraktis olgularının değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri J Dental Sci. 2010; 16(2): 142-8.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI