baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1019
 

H2S İNTOKSİKASYONUNA BAĞLI VE BİRİ ÖLÜMLE SONUÇLANAN İKİ ZEHİRLENME OLGUSU / OLGU BİLDİRİSİ

 

 

Aşırdizer M, Kırangil B, Sarı H.

 

8. Ulusal Adli Tıp Günleri, Adli Tıp Kurumu, Antalya-1995, Kongre Kitabı, s:97-100.

 

 

ÖZET

 

H2S (hidrojen sülfid, sülfür hidrid), doğada meydana gelebildiği gibi, birçok endüstriyel işlem sırasında da oluşabilen bir gazdır. H2S zehirlenmeleri, akut veya kronik şekilde görülebilir. Belirtilerin ortaya çıkışı, semptomların ağırlığı ile prognoz, gazın havadaki yoğunluğuna ve temas süresine bağlıdır. Yüksek konsantrasyonlarında, ani şuur kaybı ile solunum yetmezliği sonucu ölüm meydana gelir.

 

Sunulan her iki erkek olguda, bir kağıt fabrikasında, içinde bekletilmiş esmer selüloz hamuru bulunan bir butenin içinde H2S ile temas etmiştir. Olgulardan biri olay yerinde ölmüş, diğeri ise zehirlenme belirtileriyle hastaneye kaldırılmış, yapılan tedavisi sonucu iyileşmiştir. Olayda ölen kişiye ait ceset muayenesinde, yüzünde ve kirpiklerinde selüloz hamuru, tırnak yataklarında belirgin siyanoz, konjunktivalarda eritem saptandığı; tanker içindeki yoğun kükürt gazı zehirlenmesinden ölmüş olduğu, otopsiye gerek görülmediği belirtilmiştir. Olayda zehirlenen kişiye ait raporda, kusma, bulantı, solunum güçlüğü saptanarak zehirli gaz intoksikasyonu ve aspirasyon pnömonisi tanısıyla tedaviye alındığı bildirilmiştir. Olay mahallinden alınarak kurumumuza gönderilen örneklerin toksikolojik analizinde, H2S gazı saptanmıştır.

 

Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu'nca belgelerin incelenmesi sonucu, olay yerinde ölen kişinin H2S zehirlenmesinden ölmüş olduğu; diğer kişinin ise H2S zehirlenmesine maruz kaldığı kanaatine varılmıştır.Zehirlenmelerin niteliği ve olay yeri bakımından olgular ilginç bulunmuş, bu nedenle H2S  ile ilgili literatür çalışmaları yapılarak H2S in toksik etkileri gözden geçirilmiştir.

 

Anahtar kelimeler: H2S, hydrogen sulfide, sülfür hydride, intoksikasyon, ölüm.

SİTE EDEN:

1. Battal D, Hilal A. "Kuyu, lağım, tünel, silo, maden ocakları gibi sınırlı- kapalı alan çalışmalarında karşılaşılan tehlikeler". Arşiv 2006; 15(2): 192-203.

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI