baslik-mikst.jpg

OUR DEPARTMENT'S MANUSCRIPTS
ALL MANUSCRIPTS
YAVUZ'S MANUSCRIPTS
ASIRDIZER'S MANUSCRIPTS
ZEYFEOGLU'S MANUSCRIPTS
DIZDAR'S MANUSCRIPTS
TUYJI'S MANUSCRIPTS
CITATION FORMS

CODE: 1168
 

TOKSİKOLOJİK, KLİNİK VE ADLİ TIP YÖNLERİYLE ETİLEN GLİKOL ZEHİRLENMESİ(DERLEME).

Asirdizer M, Gurpinar T, Yavuz MS.

Türkiye Klinikleri Adli Tıp Dergisi, Baskıda.  

 

ÖZET

Etilen glikol (EG) günümüzde başta antifriz olmak üzere günlük yaşantımızın pek çok alanında kullanım alanına sahip bir alkol olup, çok küçük miktarlarda alımı bile insan sağlığı için tehlike yaratmaktadır. Ülkemize ait istatistiksel verilere ulaşılamamakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 40 ile 60 kişinin EG zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği tahmin edilmekte; EG zehirlenmesine maruz kalanların dünya üzerindeki mortalite oranlarının yüzde 1 ile 22 arasında değiştiği bildirilmektedir.

Genellikle ağız yolu ile alınan EG, dünyanın pek çok ülkesinde ilaçlara karışarak toplu ölümlere neden olmuştur. EG ile zehirlenmeler en sık kaza sonucu meydana gelmekte, onu intiharlar takip etmektedir. EG kullanılarak işlenmiş cinayetler ise nadir olarak bildirilmiştir. EG, deri ve solunum yolu ile zayıf olarak absorbe olmasına karşın, sindirim kanalından kolayca emilebilmektedir. EG kendisi toksik olmasa bile metabolitleri insan sağlığı için son derece tehlikeli olmaktadır. Bu metabolitler yaşam için tehlikeli olan metabolik asidoz tablosunun derinleşmesine,  akut renal yetmezlik, akciğer ödemi, hipotansiyon ve koma gibi tabloların gelişmesine yol açmaktadır.

EG zehirlenmesi tedavisinde klasik olarak etanol kullanılmış ise de, günümüzde tedavide 4-metilpirazol’ün uygulanması FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından kabul edilmiştir. EG zehirlenmesi sonucu ölen kişilerin otopsilerindeki en önemli bulgu ise beyin, kalp, akciğerler ve böbrekleri içeren çeşitli dokularda ve özellikle de proksimal böbrek tubuluslarında çökmüş bulunan kalsiyum oksalat kristallerinin gözlenmesidir.

.

Anahtar kelimeler: etilen glikol, zehirlenme, tarihçe, farmakokinetik, tedavi, otopsi.

TÜRKÇE TAM METİN [PDF]

LÜTFEN YAYINLARIMIZA YAPTIGINIZ SİTASYONLARI, SİTASYON FORMU' NU DOLDURARAK BİZE BİLDİRİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
 
PLEASE GIVE INFORMATION US BY USING CITATION FORM, IF YOU CITED TO OUR MANUSCRIPTS, THANK YOU.
 

© COPYRIGHT, CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI